SAMODZIELNE LABORATORIUM IDENTYFIKACJI NAPROMIENIOWANIA ŻYWNOŚCI AKREDYTACJA PCA slinz@ichtj.waw.pl ![]() |
Kierownik: Dr Wacław Stachowicz ![]() |
Laboratorium powstało w IChTJ w 1994 roku, aby umożliwić badanie w Polsce żywnosci w celu ustalenia
czy była czy nie była technologicznie napromieniowana. Obok działalnosci analitycznej prowadzone sa w Laboratorium prace
badawcze, ukierunkowane na udoskonalanie stosowanych metod analitycznych, aby sprostać rosnacym wymaganiom klientów.
Wszystkie metody analityczne stosowane w Laboratorium maja akredytację PCA, p. Zakres Akredytacji Nr AB 262.
Obecna działalnosć analityczna obejmuje:
![]() | Czytnik termoluminescencji przystosowany do wykrywania napromieniowanej żywności , z której wyizolowano minerały krzemianowe PN - EN 1788 |
Obecna działalnosć badawcza koncentruje się na udoskonaleniu metodyki wydzielania minerału z próbek
proszkowych zawierajacych jeden napromieniowany składnik w większej masie składników nienapromieniowanych
(np. farmaceutyki ziołowe).Testowane sa również metody EPR i PPSL do badania tego rodzaju próbek.
Wykonujemy na zlecenie odbiorców krajowych i zagranicznych badania przypraw, ziół, warzyw oraz ich mieszanek, drobiu, ryb, orzechów, suszonych owoców południowych, farmaceutyków, ekstraktów ziołowych.
Większosć próbek przysyłanych do badań pochodzi z Niemiec, Włoch, Francji, Danii, Zjednoczonego Królestwa .
![]() | Sektrometr elektronowego rezonansu paramagnetycznego (ERP) przystosowany do badań żywności zawierającej po naprominiowaniu trwałe rodniki PN - EN 1786 PN - EN 1787 PN - EN 13708 |