Raporty IChTJ. Seria B nr 1/2006





MATERIAŁY OPAKOWANIOWE W RADIACYJNEJ OBRÓBCE ŻYWNOŚCI

Andrzej G. Chmielewski


Wspólny komitet FAO/WHO/IAEA zatwierdził stosowanie radiacyjnej obróbki żywności. Obecnie żywność jest pakowana w opakowania wytwarzane głównie z materiałów polimerowych, naturalnych i syntetycznych, dlatego też efekt promieniowania na te materiały jest bardzo ważny dla procesu napromieniowania żywności. W przypadku kiedy opakowanie styka się z żywnością w chwili napromieniowania może być wymagane zatwierdzenie jego użycia przez odpowiednie władze.
W raporcie przedstawiono przegląd wyników prac badawczych i rozwojowych dotyczących tej tematyki w zakresie doboru materiału, jego testowania i wymagań standaryzacyjnych. Większość informacji pochodzi ze Stanów Zjednoczonych, gdzie prowadzone są najszersze działania, zarówno w zakresie badań, jak i legislacji. W raporcie wykorzystano też materiały publikowane przez Międzynarodową Agencję Energii Atomowej (MAEA). Raport może być przydatny dla naukowców i osób pracujących przy radiacyjnej obróbce żywności.

(in English)