Raporty IChTJ. Seria B nr 1/2006
Andrzej G. Chmielewski
Wspólny komitet FAO/WHO/IAEA zatwierdził stosowanie radiacyjnej obróbki żywności. Obecnie żywność jest
pakowana w opakowania wytwarzane głównie z materiałów polimerowych, naturalnych i syntetycznych,
dlatego też efekt promieniowania na te materiały jest bardzo ważny dla procesu napromieniowania żywności.
W przypadku kiedy opakowanie styka się z żywnością w chwili napromieniowania może być wymagane
zatwierdzenie jego użycia przez odpowiednie władze.
W raporcie przedstawiono przegląd wyników prac badawczych i rozwojowych dotyczących tej tematyki
w zakresie doboru materiału, jego testowania i wymagań standaryzacyjnych. Większość informacji pochodzi
ze Stanów Zjednoczonych, gdzie prowadzone są najszersze działania, zarówno w zakresie badań, jak i
legislacji. W raporcie wykorzystano też materiały publikowane przez Międzynarodową Agencję Energii
Atomowej (MAEA). Raport może być przydatny dla naukowców i osób pracujących przy radiacyjnej obróbce
żywności.