Raporty IChTJ. Seria B nr 2/2012
(Quality assurance of the research in the Stable Isotope Laboratory basing on the results obtained in the proficiency testing program)
Kazimiera Malec-Czechowska, Ryszard Wierzchnicki, Renata Adamska
W pracy przedstawiono wyniki uzyskane w latach 2010-2012 przez Laboratorium Izotopów Stabilnych (LIS) Instytutu Chemii i Techniki Jądrowej (IChTJ) w ramach programów badania biegłości organizowanych przez Eurofins Scientific Analytics (Nantes, Francja) we współpracy z Joint Research Centre (Ispra, Włochy). Analizowano skład izotopowy najważniejszych pierwiastków zawartych w żywności - węgla i azotu oraz tlenu i wodoru w wodzie wchodzącej w skład w żywności. Badania wykonano techniką spektrometrii masowej stosunków izotopowych (IRMS), według norm międzynarodowych, literatury fachowej i własnych procedur badawczych. Nadesłane do organizatorów wyniki uzyskane przez uczestników badania poddano obróbce statystycznej. Obliczono wartość wskaźnika z indywidualnie dla każdego parametru pomiarowego 'i' dla każdego laboratorium. Wartości wskaźnika |z | stanowią podstawę do oceny kompetencji laboratorium: |z | =< 2 – wynik zadowalający, 2 <|z | < 3 - wynik wątpliwy, |z | >= 3 - wynik niezadowalający. Rezultaty uzyskane przez LIS w ramach badania biegłości stanowią podstawę do pozytywnej oceny kompetencji technicznych laboratorium przy akredytacji.