Zofia Peimel-Stuglik, Slawomir Fabisiak
W raporcie przedstawiono wstępne wyniki badań wybranych cukrów (maltoza, sacharoza, cukry spożywcze)
pod kątem wykorzystania ich jako materiału sensorycznego w dozymetrii dużych dawek promieniowania
jonizującego. Korzyść z zastosowania cukrów w dozymetrii wynika z faktu, że proces napromieniania generuje
w nich dwojakiego rodzaju sygnały dozymetryczne: centra barwne (odczyt spektrofotometryczny) i centra
paramagnetyczne (odczyt metodą EPR). Pozwala to dobrać dogodniejszy w danej sytuacji sposób analizy i lepiej
oszacować niepewności związane z odczytem sygnału.
Dotychczas otrzymane wyniki wskazują na sacharozę jako lepszy od innych, badanych w pracy, materiał
dozymetryczny z progiem detekcji ~100 Gy w przypadku korzystania z metody EPR i ~5 kGy w przypadku
korzystania z metody optycznej.
Badania wykazały duże rozbieżności parametrów fizykochemicznych i generalnie niską jakość dostępnego
aktualnie na polskim rynku cukru spożywczego.