Raporty IChTJ. Seria B nr 4/2006
Kazimiera Malec-Czechowska, Magdalena Laubsztejn, Grażyna Strzelczak, Wacław Stachowicz
W pracy przedstawiono wyniki badań identyfikacji napromieniowania dla pięciu produktów farmaceutycznych
zawierających w swym składzie suche ekstrakty ziołowe, cukry oraz inne składniki, takie jak: talk,
koloidalna krzemionka i stearynian magnezu.
Badania przeprowadzono dla próbek, które celowo napromieniowano dawką 5 kGy promieniowania gamma
i przechowywano przez ponad 2 lata w Samodzielnym Laboratorium Identyfikacji Napromieniowania
Żywności (SLINŻ) Instytutu Chemii i Techniki Jądrowej (IChTJ) oraz dla próbek, których nie
napromieniowano. W badaniach wykorzystano dwie znormalizowane metody wykrywania napromieniowania
żywności: metodę pomiaru termoluminescencji (TL) minerałów krzemianowych wyizolowanych z próbek
oraz metodę spektroskopii elektronowego rezonansu paramagnetycznego (EPR) do wykrywania
napromieniania żywności zawierającej krystaliczne cukry.
Celem badań było wykazanie przydatności zastosowanych metod do wykrywania napromieniowania
produktów farmaceutycznych zawierających składniki pochodzenia roślinnego oraz mono- i di-sacharydy.